De Groote Oorlog door kinderogen, West-Vlaanderen

Artistiek project in het kader van de herinnering aan WOI.

In 14 filmtrajecten haalde KIDSCAM met kinderen oorlogsverhalen terug naar de oppervlakte. De invalshoeken waren heel divers: honger, helden, vluchten, afscheid nemen en weerzien, verwoesting en wederopbouw, verzorging, spionage, … Historisch materiaal vormde het vertrekpunt voor de filmtrajecten: brieven, dagboekfragmenten, poëzie, foto’s, liederen,… . Kinderen schreven samen met audiovisuele kunstenaars van KIDSCAM het scenario, ze werkten de decors en personages grafisch uit en verfilmden. Onder begeleiding van geluidskunstenaars werkten ze aan de sounds. Resultaat zijn 14 verrassende animatiefilms waarin de jonge makers hun bedenkingen, fantasieën en reacties verbeeldden op die ingrijpende periode. De films zijn naar inhoud en vormgeving gevarieerd. Een uniek artistiek project in het kader van herinneringseducatie. De filmrealisaties worden gebundeld op DVD en vormen de basis voor de ontwikkeling van een educatief pakket door de Provincie West-Vlaanderen dat verkrijgbaar is via webshop.west-vlaanderen.be

FILM: Reconstructie

Op de laatste dag van de oorlog verliest een soldaat zijn neus. De verdwenen neus is een metafoor voor de aangerichte vernieling en een link naar de ontwikkelingen in de plastische chirurgie na WOI. De man-zonder-neus doorloopt verschillende mentale stappen in de wederopbouw. Terugkeer naar huis, een voorlopige oplossing zoeken (overleven), de littekens onaangeroerd laten (zodat we niet vergeten), verder gaan met het leven (wederopbouw), herdenking (een monument voor zijn neus).

FILM: De Witte Baron 

Animatiefilm rond het thema “vliegtuigen”, met in de hoofdrol de belgische luchtvaartpionier Jan Olieslagers en de duitse oorlogsheld Manfred Von Richthofen, beter bekend als de Rode Baron.

Jan de luchtvaartpionier is gefascineerd door alles wat vliegt. Fotografie was in die tijd een nieuw medium dat een grote rol speelde bij het verkennen van de vijandige linies, Jan wil enkele vogels op de gevoelige plaat vastleggen, maar die nemen een loopje met hem. De achtervolging begint, en brengt hen pal boven kasteel De Béthune, alwaar de Rode -toen nog Witte- Baron genoot van verzorging door zijn privé-verpleegster. Een onfortuinlijk toeval doet onze Witte Baron geloven dat Jan het op hem gemunt heeft, en zo ontstaat er een kat-en-muis-spel in de lucht tussen onze twee “Aces”. Tot de Witte Baron de vogels op z’n weg treft… Ondanks zijn vele successen, delft hij het onderspit, en leeft hij voor altijd verder als de Rode Baron.

FILM: Heldenloon

Een jongeman ziet zijn leven verandert drastisch veranderen op het moment dat hij een brief ontvangt van het leger. Hij krijgt een wapen, een patroontas en uniform om te gaan vechten voor het heil van het vaderland. De film is gebaseerd op het chanson ‘Heldenloon’ van Maurice Dumas, een Nederlandse zanger en humorist die succesvol was begin 20ste eeuw.

FILM: Evarist

Evarist doet een poging om zijn gevoelens kenbaar te maken aan een mysterieuze vrouw. Spionnen waren ui- terst creatief in het bedenken van manieren om hun berichten door te geven: via kleine papiertjes, seinlampen, duikboten, wasgoed in de tuin… De Duitsers schilderden bijvoorbeeld hun duiven geel om ze duidelijk te onderscheiden van die van de tegenstanders.
De vormgeving van deze animatiefilm refereert naar openingstitels van spionagefilms, zoals die van de Amerikaanse ontwerper Saul Bass.

Bekijk alle films van De Groote Oorlog door kinderogen, West-Vlaanderen: de-groote-oorlog-door-kinderogen

Dit project is een samenwerking tussen
– KIDSCAM animatiefilmstudio voor kinderen en jongeren
– De Provincie West-Vlaanderen
– De erfgoedcellen TERF, CO7, Kortrijk, Brugge