Fair Kids

Kidscam organiseert samen met Miel Maya Honing en Camera-etc ‘Fair Kids’, een internationaal filmproject rond eerlijke handel. Aan dit internationaal project nemen kinderen deel uit België (Vlaanderen en Wallonië), Burkina Faso, Brazilië, Mexico, Québec en Taiwan.

Met de hulp van de kunstenaars uit het Kidscam-team gaan twee groepen kinderen in Vlaanderen, op zoek naar een artistieke vertaling van eerlijke handel in animatiefilm. Een zelfde aanpak gebeurt internationaal bij alle deelnemende kinderen. Zo komen verschillende perspectieven uit het noorden ,het zuiden, het oosten en het westen, aan bod. In totaal zullen door de jonge deelnemers 12 kortfilms gemaakt worden met verschillende animatietechnieken. Elke film wordt vertaald in het Nederlands, Frans, Spaans en Engels. Ze worden bijeengebracht op een DVD, vergezeld van een educatief boekje, geschreven door specialisten ter zake. Met dit DVD-boekje kan de reflectie en bewustmaking over de thematiek verdergezet worden. Het nodigt uit tot nadenken over de gevolgen van ons consumptiegedrag.
Het DVD-boekje zal voorgesteld worden in mei 2009.

Het Open Doek filmfestival in Turnhout zet hier misschien zijn schouders onder, om een Vlaamse première te organiseren tijdens het festival.

FILM: Hoe word je een R#tz#k in 5 stappen:

Film over (on)eerlijke handel. Of je een r#tz#k! wordt of niet hangt ook van jezelf af. Laat je niet misleiden door haas!

FILM: Het Plunderbeest

Op een dag komt een monster het voedsel van de loempianen stelen. Het monster komt telkens terug en wil steeds méér. Maar wie is dit monster eigenlijk?

De twee Vlaamse animatiefilms zullen gerealiseerd worden door de leerlingen van de ‘Vrije Basisschool Sint-Lodewijk’, Oostende en van de Basisschool ‘De Zonnewijzer’, Ravels.

Achter de schermen

Meer info op over dit project vind je op: www.fair-kids.org