De Groote Oorlog door kinderogen, Brussel

KIDSCAM organiseerde in 2015 zes meerdaagse filmtrajecten in Brussel rond WO I. Samen met de kinderen gingen we grasduinen in het oorlogsverleden van de stad, lieten we ons inspireren door oude cartoons, dagboekfragmenten, krantenartikels, foto’s en herdenkingsmonumenten. We prikkelden de deelnemers om 100 jaar later hun bedenkingen, reacties, fantasieën over dit thema te verbeelden in kleurrijke animatiefilms.

Op 8 november vertoonden we op het slotfeest van Filemon 6 schitterende animatiefilms gemaakt tijdens het project ‘De Grote Oorlog door kinderogen in Brussel’.

FILM 1: Cartoons

Brusselse kunstenaars gebruiken papier en potlood als wapen om hun onvrede te uiten tegen de Duitse bezetting. De Brusselse bevolking kan deze vorm van verzet wel smaken. Tot groot ongenoegen van de Duitse soldaten.

FILM 2: Patat in de Stad

Brussel anno 1914. De Duitsers doen hun intrede in Brussel stad. Hun goed uitgebouwde gaarkeukens steken de hongerige Brusselaars de ogen uit. Een vrouw kan niet weerstaan aan  aardappelen die in een zak voor’t grijpen liggen. Helaas pakt ze het niet zo handig aan. Wat volgt is een spannende achtervolging doorheen de historische binnenstad. Realiteit of Spielerei?

FILM 3: In de soep

De oorlog betekent voedseltekort voor de Brusselse bevolking. De stad organiseert soepbedelingen. Dewachtrijen zijn ellenlang! Ook de meer gegoede burgerij wordt geacht zijn beurt af te wachten…Dit verloopt niet altijd zonder slag of stoot.

FILM 4: Gabrielle Petit

Film over het bewogen leven van verzetsheldin en spionne Gabriëlle Petit. Gebaseerd op de biografie van Gabriëlle Petit door Sophie De Schaepdrijver.

FILM 5: Postduif

Temidden van het oorlogsgeweld werden duiven uitgestuurd om berichten over te brengen. Waren zij de échte helden van de Groote Oorlog?

FILM 6: Come Home

Videoclip op het lied ‘Come Home’ van Amatorski over een vrouw  die wacht en verlangt naar een snelle en behouden thuiskomst van haar geliefde die vecht aan het front (WO I).

‘De Groote Oorlog door kinderogen in Brussel’ is een samenwerking met het Hoofdstedelijk Gewest, VGC Onderwijs, Bronks, Muntpunt, De Pianofabriek en het Museum van de Stad Brussel in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog in Brussel.